Binnenvaarttanker RENÉ VII

Op 2 oktober 1970 vertrekt het binnenvaartschip RENÉ VII (B) uit de haven van Zeebrugge met bestemming Keulen. De lading bestaat uit tanks vinylchloride. De 6 opvarenden zijn de schipper (30), zijn vrouw (27), een matroos (18), een vrouw (25) met haar baby en een loods (60), allen uit België.

Er staat een noordwester storm windkracht 9. Ter hoogte van Cadzand gaat het mis. Het schip, dat slechts 280 brt. meet, maakt in de ruwe zee slagzij en verdwijnt even later onder water. De opvarenden springen met zwemvesten overboord. De ramp voltrekt zich nog geen mijl uit de kust en kan door wandelaars aan het strand en in de duinen worden gevolgd. Een ooggetuige ziet hoe één van de mannen de baby, een meisje, in zijn armen heeft. Door de ruwe zee en de sterke stroming spoelen de drenkelingen pas honderden meters voorbij de plaats van de ramp aan. Twee van hen worden uit het water geholpen door Mario Landi van Ristorante Italia in Cadzand-bad. Ze hebben veel water binnengekregen en zijn er slecht aan toe. Hij verzorgt ze thuis. Bij de buurman van de heer Landi zijn inmiddels ook drenkelingen binnengebracht. Het stoffelijk overschot van de baby spoelt aan. De zeeloods is nog niet gevonden.

Vrij spoedig na het vergaan van de RENÉ VII komt er een grootscheepse hulpactie op gang. In de buurt varende schepen draaien bij om hulp te bieden. Uit Breskens, Cadzand en Zeebrugge vertrekken reddingboten en de Belgische marinebasis Koksijde stuurt twee helicopters de lucht in. De redders arriveren echter te laat om nog daadwerkelijk hulp te kunnen bieden.
Alle slachtoffers worden door een helicopter letterlijk voor de deur (op het plein) opgepikt en naar de Minnewaterkliniek in Brugge gebracht.

Vrij spoedig na het vergaan van de Rene VII spoelen wrakhout en tanks met vinylchloride langs de kust aan. Twee tanks barsten tegen een golfbreker open. Via de radio wordt de scheepvaart tegen het vrijkomende chloorgas gewaarschuwd. Ook omwonenden krijgen de raad op een afstand te blijven.

Bron:
Leids Dagblad
Peter de Lijser; Van Badhuis tot Boulevard, 2008.
cadzandgeschiedenis.nl, Bert Voets