ANSICHTKAARTEN/ PRENTBRIEFKAARTEN

Uit 1900 dateren, zoals gezegd, de oudste echte gedrukte prentbriefkaarten of zoals ze populair met een germanisme werden genoemd: aanzichtkaarten.
Wat de dorps- en stadsgezichten betreft, had zich in Zeeuwsch-Vlaanderen bijzonder actief betoond de fotograaf A, van Overbeeke uit Terneuzen, die echte foto's, op karton geplakt, publiceerde uit bijna alle plaatsen van het gewest. Zij getuigen van een grote toewijding en van onvervalst vakmanschap in een tijd (1890-1900) dat de fotografie nog maar in de kinderschoenen stond.
In 1901 volgde de firma den Boer uit Middelburg met Walcherse kaarten, al spoedig ter zijde gestaan door de fa. Hildernisse aldaar. Te Vlissingen was het Frans Timmerman die zich in deze verdienstelijk maakte rond 1903. Op de prentbriefkaartenmarkt verschenen o.a. de uitgevers Gebr. van Straaten te Middelburg, de Brauwer, Aardenburg, Feyen, Sas van Gent, Bronswijk, Oostburg en Bevin IJzendijke.
Op de duur kon men de kaarten kopen in allerlei soorten van winkels. De firma Bronswijk te Oostburg bracht in 1905 een serie kaarten in rood-wit-blauw en een andere in een brede bruine schilderijlijst. Van Overbeeke maakte kaarten met 4 foto's gemonteerd op de vleugels van een vlinder die de hele kaart vulde.